Μερικά μυστικά της επιτυχίας… για τον Διαγωνισμό!

20 Jan Μερικά μυστικά της επιτυχίας… για τον Διαγωνισμό!

Είναι ένας Διαγωνισμός, όμως κάτι παραπάνω από μία απλά διαγωνιστική διαδικασία. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω προτάσεις και σίγουρα θα έχετε πετύχει τον στόχο του “Κάν’ το ν’ ακουστεί”, που δεν είναι άλλος από την ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση και την αποφασιστικότητα να ενώσουν οι μαθητές τις φωνές τους.

  • Μελετάμε την Προκήρυξη προσεκτικά, κάνουμε οι ίδιοι πρώτα έρευνα για το θέμα. Μας αγγίζει; Νιώθουμε ότι είναι σημαντικό οι μαθητές μας να ασχοληθούν με αυτό; Θα διαθέταμε ορισμένες διδακτικές ώρες στο θέμα του Διαγωνισμού; Αν δεν είμαστε σίγουροι, τότε ίσως δεν θα καταφέρουμε να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας. Οι μαθητές μας ενθουσιάζονται και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό όταν οι εκπαιδευτικοί τους επενδύουν σε αυτό και τους κάνουν να νιώθουν πόσο σημαντικό ζήτημα είναι και πόσος σημαντικός είναι ο ρόλος τους.

  • Οριοθετούμε τη διαδικασία της παραγωγής τους. Χρονική διάρκεια, θεματική, κανόνες. Είναι σημαντικό να ξέρουν τι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πριν ξεκινήσουν, για να κάνουν σωστό σχεδιασμό.

  • Τους δίνουμε το έναυσμα. Αρκούν έννοιες, εικόνες και λέξεις, που θα κάνουν επίκληση στο συναίσθημα. Συζητούμε στην τάξη και αφήνουμε τα παιδιά να το μελετήσουν πρώτα… Προτιμάμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της παραγωγής, αφότου έχει δοθεί ένα χρονικό διάστημα οι μαθητές μας να σκεφτούν κι έπειτα στην τάξη ξανασυζητούμε μαζί. Τα παιδιά έχουν αστείρευτη φαντασία και μπορούν να το δείξουν με δημιουργικούς τρόπους, όπως η παραγωγή ενός ιδιαίτερου και πρωτότυπου ραδιοφωνικού μηνύματος ή τραγουδιού. Αρκεί να εμπιστευτούμε τις ιδέες τους, να τα αφήσουμε να μπουν μεταξύ τους σε διάλογο κι εμείς ως διακριτικοί παρατηρητές απλά να τα εμψυχώνουμε… Όχι να τα διορθώνουμε, γιατί έτσι μας φαίνεται πιο όμορφο σε εμάς… Είναι δημιουργία των μαθητών μας κι εμείς το σεβόμαστε, λειτουργούμε υποστηρικτικά.

  • Προτείνουμε να ακούσουν ήχους σχετικούς με το θέμα (ηχητικά εφέ), ή ακόμα και μουσική. Αναμφίβολα, μπορεί να λειτουργήσει θετικά τόσο στην τελική διαμόρφωση του σεναρίου ή ακόμα και στην αρχή κατά τη διάρκεια της σύνθεσης.

  • Να είμαστε πάντα εκεί, αν προκύψει μία δυσκολία. Πολλές φορές οι μαθητές μας νιώθουν απογοήτευση, πολύ εύκολα μάλιστα, αν δεν υπάρχει ομαδοσυνεργατικότητα ή αν δεν πετυχαίνουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Ως εκπαιδευτικοί, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν αντίστοιχα εμπόδια και να τα βοηθήσουμε να ολοκληρώσουν το έργο τους. Είναι μεγάλο μάθημα να μην αφήνουν μία δουλειά στη μέση.

  • Όταν έρχονται οι μαθητές μας και παρουσιάζουν το έργο τους, ενθαρρύνουμε όλους για τη συμβολή τους και επαινούμε όλους για τον βαθμό που συνέβαλαν. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά έχουν κλίση στο εικαστικό κομμάτι και προτείνουμε να επιμεληθούν με αυτό τον τρόπο το Έργο και να συμβάλλουν στην επικοινωνία της δράσης της ομάδας εντός και εκτός σχολείου με δημιουργία αφίσας, βίντεο κ.α.. Κάποια παιδιά έχουν μουσική αντίληψη και τους βάζουμε υπεύθυνους στον ηχητικό σχεδιασμό. Άλλα παιδιά χειρίζονται με άνεση το λογισμικό επεξεργασίας ήχου και τους αφήνουμε το έργο της μίξης.

  • Δεν ξεχνάμε, όμως, ποτέ… Ακόμα κι αν οι μαθητές μας έχουν κάνει το τέλειο έργο και πιστεύουμε όλοι ότι αξίζει Βραβείο, δεν θα περιφρονήσουμε μπροστά τους τα έργα άλλων μαθητών…

Ο στόχος του Διαγωνισμού είναι να ενωθούμε όλοι, Μαθητές και Δάσκαλοι, και αφήνοντας μπροστά τα παιδιά να ΕΚΠΕΜΨΟΥΜΕ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ κι όλοι να ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ.