Για περισσότερο από δέκα χρόνια το European School Radio παρέχει τα εκπαιδευτικά εφόδια και τις υπηρεσίες, ώστε τα σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων σχολικών μονάδων διεθνώς, να δημιουργούν και να αναρτούν πρωτότυπο ηχητικό περιεχόμενο. Το αποθετήριο του European School Radio αριθμεί σήμερα περισσότερες από 10.000 αυθεντικές ψηφιακές δημιουργίες, οι οποίες ενισχύουν τη διαπολιτισμική επικοινωνία και κατανόηση.
Η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή και δημιουργία podcast ηχητικών προγραμμάτων από σχολεία μέσα στην πάροδο των ετών, σε συνδυασμό με τη δημοφιλία του podcast τόσο στην κοινωνία γενικά όσο και στην εκπαίδευση ειδικότερα, καθιστά αναγκαία την προβολή των podcasts για εκπαιδευτικούς σκοπούς και την αξιολόγησή τους στη βάση κριτηρίων, ώστε να επιβραβεύεται η εξαιρετική προσπάθεια.
Σε μια εποχή που η πληροφορία ρέει ορμητικά στο διαδίκτυο οι μαθητές και οι μαθήτριες παροτρύνονται να ερευνούν και να αξιολογούν την πληροφορία, να γίνονται κριτικοί αναγνώστες και ακροατές, να ανακαλύπτουν τη γνώση βιωματικά και να παράγουν δικό τους περιεχόμενο σε θεματικές που πραγματεύονται καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς είτε στα μαθήματα είτε σε σχολικά έργα και διασχολικές συνεργασίες. To podcast ως εκπαιδευτικό εργαλείο αφενός προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας, άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, αφετέρου λειτουργεί ως ηχητικό ή και οπτικοακουστικό περιεχόμενο με ψηφιακή μορφή που περιέχει λόγο σε αυθεντικό επικοινωνιακό πλαίσιο και δύναται να αξιοποιηθεί εκ νέου στη σχολική τάξη ως διδακτικό υλικό που θα εμπλουτίσει τη μαθησιακή εμπειρία.
Ως podcast νοείται ένα ηχογραφημένο επεισόδιο, είτε αυτοτελές είτε μέρος μιας σειράς επεισοδίων, που παρουσιάζει ένα θέμα με τη χρήση ποικίλων τεχνικών του ραδιοφωνικού λόγου. Ο αριθμός των ομιλητών/ομιλητριών μπορεί να διαφέρει, από μονόλογο έως πάνελ περισσότερων ατόμων. Ωστόσο, η δομή πρέπει να έχει προηγουμένως σχεδιαστεί και το κείμενο να είναι αποτέλεσμα μίας μελέτης επί της θεματικής που προσεγγίζεται. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο ή ηχητικό ντοκιμαντέρ ή μια ιστορία μυθοπλασίας.
Παράλληλα το ραδιόφωνο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική, η οποία κατέχει μια εξέχουσα θέση στην εκπαίδευση, διαπερνώντας όλα τα γνωστικά αντικείμενα και όλες τις βαθμίδες της σχολικής ζωής, προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών σε οποιαδήποτε βαθμίδα φοιτούν. Η δημιουργία τραγουδιού, ως εκπαιδευτική δραστηριότητα, ενισχύει την ομαδικότητα, καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη και ενθαρρύνει την αυτοέκφραση, ενώ παράλληλα συνδέει διαφορετικά πεδία γνώσης, όπως η γλώσσα, τα μαθηματικά και οι κοινωνικές επιστήμες, μέσα από μία πολυδιάστατη προσέγγιση. Η αξία της δημιουργίας ενός τραγουδιού έγκειται επίσης στην ενδυνάμωση της φαντασίας και στην ενίσχυση της μνήμης, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρίες για βαθύτερη κατανόηση πολιτισμικών και ιστορικών θεμάτων. Όπως τονίζει και ο φιλόσοφος Πρόκλος, “Η μουσική είναι η επιστήμη της αρμονίας” υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο τη βαθύτερη σημασία της μουσικής ως δύναμης που συνδέει και ενοποιεί τις διάφορες όψεις της ανθρώπινης γνώσης και εμπειρίας. Μέσα από την τέχνη της μουσικής, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν μαθαίνουν μόνο να εκφράζονται και να συνεργάζονται, αλλά και να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο. Η μουσική εκπαίδευση εμπλουτίζει το μαθησιακό περιβάλλον και προετοιμάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις πολυδιάστατες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Με τον μαθητικό διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2025” καλούμε τη μαθητική κοινότητα να συνεργαστεί και να εκφραστεί δημιουργικά μέσω του podcast και του τραγουδιού σε θεματική της επιλογής τους.