Η θεματολογία του διαγωνισμού

Η φετινή θεματική του Μαθητικού Διαγωνισμού Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2022» με τίτλο «Ταξιδεύοντας“.

Στον φετινό διαγωνισμό δεν προτείνονται ενδεικτικές θεματικές, ώστε να δοθεί η καλλιτεχνική
ελευθερία σε κάθε δημιουργό να εκφράσει την έννοια ταξίδι ανάλογα με τα βιώματα, τα όνειρα
ή τη φαντασία του/της.

Μετά από μια περίοδο στέρησης της ελευθερίας στη μετακίνηση και στη συνάθροιση, εξαιτίας της πανδημίας, η λέξη “ταξίδι” έχει αποκτήσει ιδιαίτερο νόημα για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Ταξίδι κατά κυριολεξία, ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι στο μέλλον, ταξίδι ως απελευθέρωση, ταξίδι ως γνωριμία με το νέο, ταξίδι εσωτερικό στα βάθη της ψυχής, και τόσα άλλα διαφορετικά ταξίδια. Εν τέλει, ταξίδι προς την Ιθάκη, δηλαδή “ταξίδι” ως η διαδρομή προς έναν προορισμό.

Η έννοια του ταξιδιού μπορεί να αποκτήσει διαφορετικές εκφάνσεις ανάλογα με το τι αναζητά και τι θέλει να εκφράσει ο κάθε άνθρωπος. Προϋποθέτει την ανάγκη για μετάβαση, προϊδεάζει για την εξερεύνηση του  άγνωστου και θέτει ζητήματα γνωριμίας με τον εαυτό και τους άλλους. Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι μελλοντικό ή εξιστορώντας ένα ταξίδι τους προσωπικό, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν βιώματα και συναισθήματα σε σχέση με τις δικές τους διαδρομές, αλλά και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, περνώντας από το ρεαλιστικό και εφικτό στο φανταστικό και ονειρικό.

Κάθε ταξίδι επιδρά στην προσωπικότητα και διαμορφώνει το χαρακτήρα μας. Τα οφέλη του ταξιδιού μπορεί να είναι από επαγγελματικά, μορφωτικά, σωματικά μέχρι και πνευματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Μετά από κάθε ταξίδι, ανεξάρτητα από το είδος του, επέρχεται αλλαγή μέσα από μια νέα θεώρηση των πραγμάτων.

Ας ενθαρρύνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, επιλέγοντας το δικό τους μέσο και προορισμό, να εκφραστούν δημιουργικά για ένα προσωπικό ή συλλογικό τους ταξίδι μέσα από πρωτότυπες ραδιοφωνικές και μουσικές ιστορίες.