Θεματολογία

O Μαθητικός Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2023» έχει τον τίτλο: “Η νέα γενιά για την Ειρήνη- Youth for Peace”.

Στον φετινό διαγωνισμό δεν προτείνονται ενδεικτικές θεματικές, ώστε να δοθεί η καλλιτεχνική ελευθερία σε κάθε δημιουργό να εκφράσει σκέψεις, συναισθήματα και ιδέες γύρω από την καλλιέργεια και τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Σε μια εποχή που πλέον έχουν ανατραπεί πολλές βεβαιότητες, όπως για παράδειγμα της υγείας, της εργασίας, της πρόσβασης στην εκπαίδευση, της οικονομικής σταθερότητας, της ασφάλειας και κυρίως της παγκόσμιας ειρήνης, η νέα γενιά καλείται σε πολλά μέρη του πλανήτη να ζήσει ένα δυσοίωνο παρόν αλλά και να ενεργοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον.

 

Με αφορμή τον πρόσφατο πόλεμο στην Ευρώπη, καθώς και το Έτος Νεολαίας που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του 2022, καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας να μην αποθαρρύνονται από τη βία αλλά να ενεργοποιούνται για να διαφυλάσσουν την ειρήνη ως ύψιστο αγαθό. 

 

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βιώνει άμεσα τις συνέπειες του πολέμου και που τα περιστατικά βίας εντός και εκτός του σχολικού χώρου ολοένα αυξάνονται, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δώσουμε την ευκαιρία και την ευθύνη στη νέα γενιά, ώστε να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αδελφοσύνης. Άλλωστε τα παιδιά, οι νέοι και οι νέες μας θα ζήσουν με τις οποιεσδήποτε συνέπειες της σημερινής εχθρότητας για περισσότερα χρόνια από ό,τι εμείς οι ενήλικες. Συνεπώς, η συμμετοχή τους στην επίλυση των διαφορών και των συγκρούσεων – είτε στο προσωπικό τους περιβάλλον είτε στο κοινωνικό είτε στο διεθνικό – είναι απαραίτητη για τη μελλοντική επιβίωσή τους και για την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης. Μιας ειρήνης που πηγάζει πρώτιστα από τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας και στη συνέχεια από τη συμφιλίωση με το ευρύτερο κοινωνικό μας πλαίσιο και τους λαούς του κόσμου. Αν η νέα γενιά σήμερα κατορθώσει να αντιμετωπίσει την εχθρότητα και να καλλιεργήσει τη συμφιλίωση, δημιουργεί την προϋπόθεση για ειρήνη στο μέλλον. Χωρίς ειρήνη τίποτα δεν είναι βιώσιμο παρά μόνο η καταστροφή. Επομένως, μια βασική δεξιότητα ζωής που μπορεί να καλλιεργηθεί με τη συμμετοχή των παιδιών στον φετινό διαγωνισμό είναι αυτή της εσωτερικής ειρήνης και κατά συνέπεια της βιώσιμης κοινωνικής και διεθνούς ειρήνης.

 

Καλούμε, λοιπόν, τους μαθητές και τις μαθήτριες, μέσα από τα τραγούδια και τα μηνύματά τους, να σκιαγραφήσουν τον κόσμο στον οποίο θα ήθελαν να ζουν, θέτοντας ως άξονα της έμπνευσης τους το αγαθό της ειρήνης.