Οι στόχοι του φεστιβάλ

Ελεύθερη έκφραση

Η προβολή ιδεών & προβληματισμών των νέων μέσα από την ελεύθερη έκφραση στο σχολείο

Δημιουργικότητα

 Η ανάδειξη των πολιτιστικών προϊόντων που παράγονται από τη σχολική κοινότητα

Γραμματισμός στα Μέσα και στην Πληροφορία

Η κριτική προσέγγιση και αξιολόγηση των πηγών πληροφόρησης και ενημέρωσης

Το Φεστιβάλ ως εκπαιδευτικός θεσμός αποτελεί μία τριήμερη γιορτή γνωριμίας και συνεργασίας των ραδιοφωνικών και μουσικών/ καλλιτεχνικών σχολείων του
Μαθητικού Ραδιοφώνου ESR.

Κύριος σκοπός του είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες
να ανακαλύψουν τον κόσμο του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας, αλλά και ως μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με συμμετοχή σε πρωτότυπες δραστηριότητες Ραδιοφωνικής Τέχνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όσο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Οι μαθητές/νέοι μέσω των ραδιοφωνικών ομάδων τους…

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Θα υποδυθούν ρόλους ρεπόρτερ, συντακτών και τεχνικών για την παραγωγή ραδιοφωνικού υλικού, το οποίο θα παρουσιάσουν με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν μέσω των Μεντόρων Καλλιτεχνών, στη δημιουργία έργων Ραδιοφωνικής Τέχνης, το Radio Art.

θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν, εξ αποστάσεως, με διαδικτυακό υλικό σε ζητήματα της τέχνης και της λειτουργίας του ραδιοφώνου (πχ radio art, η ιστορία του ραδιοφώνου, η πληροφορία και το νόημα στο ρεπορτάζ),

θα μπορούν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να επι –κοινωνήσουν με άλλες ομάδες ραδιοφώνου.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Θα συμμετέχουν σε ραδιοφωνικά/μουσικά/καλλιτεχνικά εργαστήρια με θέμα το Μαθητικό Ραδιόφωνο ESR και δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα εκφραστούν δημιουργικά, θα γνωριστούν και θα ανταλλάξουν τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου.

Λάβουν μέρος σε κυνήγι θησαυρού, που θα έχει ξεκινήσει πριν το Φεστιβάλ και η τελική φάση θα γίνει στο τριήμερο των εκδηλώσεων.

Παρουσιάσουν τη ραδιοφωνική τους δράση, σε ενιαίο χώρο έκθεσης, για τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (αφίσα ραδιοφωνικής ομάδας, ραδιοφωνικό έργο, ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις)

Αναδείξουν τις οπτικοποιημένες δημιουργίες ραδιοφωνικών μηνυμάτων και τραγουδιών του Διαγωνισμού ‘Κάν’ το ν’ ακουστεί 2020», δίνοντας για πρώτη φορά έμφαση στη δημιουργική σύνδεση του ήχου με την εικόνα

Παρακολουθήσουν την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2020»

Γίνουν οι ρεπόρτερς του ESR για όλη την Κέρκυρα και να συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μετά τη συμμετοχή των μαθητών/νέων στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου ESR, αναμένεται να έχουν ευαισθητοποιηθεί για την Ραδιοφωνική Τέχνη και την έκφρασή της από το δικό τους μέσο επικοινωνίας, το Μαθητικό Ραδιόφωνο. Μέσω της ευκαιρίας να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν άλλους νέους και να ραδιο-επικοινωνήσουν μέσα από κοινές δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια προσδοκάται να δημιουργηθεί ένας σταθερός και δυνατός δεσμός των νέων με την Τέχνη και το Ραδιόφωνο.